Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Próbáljunk magunk készített ételeket elfogyasztani, magunk vásárolta/termesztette alapanyagokból. Egyrész a sikerélmény, másrészt a gyors ételek káros hatása végett.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Levesek

 

Tojás leves 4személyre:

 

Hozzávalók:
1.5 liter víz
2 ek. liszt
2 ek. olaj
1 tk. csemege pirospaprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 tk. őrölt fűszerkömény
8 tojás
só, delikát (ízlés szerint)

 

 

 

Kép

 

 

Elkészítés:
Először, megcsinálom a rántást (olajból, lisztből) majd hagyom kihűlni egy kicsit és hozzáteszem a pirospaprikát. Egy kevés vízzel felöntöm és lassú tűzön kevergetem. Majd felöntöm a vízzel és beleteszem a vöröshagymát egészben és a zúzott foghagymát. Felforralom, majd lassú tűzön folytatom tovább. Beleteszem a fűszerköményt, sót, delikátot, majd két darab tojást és elkevergetem. Utána óvatosan a maradék 6tojást és kevergetés nélkül hagyom 10 percig főni, hogy szépen egybe maradjanak!

Tanácsok:
Az elkevergetett tojás olyan lesz, mintha tészta vagy levesbetét lenne. Az egészben maradt tojás pedig nagyon laktató!

 

Paradicsomleves 4személyre

 

ParadicsomlevesHozzávalók 4 személyre:
1 kis fej vöröshagyma,
370 ml sűrített paradicsom,
2 kk bazsalikom,
2 kk oregánó,
csipet só,
2-3 gerezd fokhagyma,
3-4 ek cukor,
2 ek olaj,
2 ek liszt,
3 l víz


Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi fok:

Elkészítés: Aprítsuk fel a megtisztított vöröshagymát, és dinszteljük meg a 2 ek olajon. Amikor a hagyma már kezd üvegessé válni, tegyük bele a lisztet, és pirítsuk azt barnára. Utána öntsük bele a sűrített paradicsomot, és keverjük össze alaposan. Öntsük fel vízzel, ízesítsük a sóval, cukorral, oregánóval, bazsalikommal, és reszeljük hozzá a fokhagymákat. Többszöri kevergetés mellett forraljuk 10-15 percig, eközben a leves kissé besűrűsödik.

Tálalásnál díszíthetjük a paradicsomlevest tejszínnel, és friss bazsalikom levéllel, de tálalhatjuk pirított zsemlekockákkal is.

Tipp:

  • A lisztet akkor adjuk a hagymához, amikor az üvegessé vált, különben megég, ha a liszttel együtt tovább pirítjuk.
  • Sűrített paradicsom helyett használhatunk frisset is: a kb. 1 kg friss paradicsomról húzzuk le a héját, így daraboljuk a hagymás rántásra. Addig főzzük, míg a paradicsom pépessé nem válik, ezután öntsük hozzá a vizet. Ezután már folytathatjuk a leves készítését a fent leírtak szerint.
  • A paradicsomok héját könnyebben lehúzhatjuk, ha azokon vágunk kis keresztet, majd néhány percre forrásban lévő vízbe, vagy forró olajba mártjuk.
  • A hagyományt kedvelők olaj helyett használhatnak zsírt is, de ha reform ételt szeretnénk fogyasztani, akkor vegyünk elő olíva olajat. Ettől különlegesebb, pikánsabb lesz az étel.

 

 

 

Tejfölös karfiol leves recept


Hozzávalók:
2 szál nagyobb sárgarépa
1 szál gyökér
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagyobb fej karfiol
1 doboz tejföl
(annak, aki nem diétázik 1 evőkanál liszt)

őröltbors
vegeta
1/2 leveskocka
őrölt pirospaprika
kevés étolaj

 

http://teletal.hu/images/etel/karfiolleves_540x.jpg


Elkészítés:
A vöröshagymát megpucolom, és felkockázom, majd olajon elkezdem dinsztelni. Ha félig átdinsztelődött, hozzáadom a megpucolt, feldarabolt sárgarépát és gyökeret is. Így is dinsztelem kicsit, utána pedig felöntöm vízzel.
Addig amíg dinsztelődnek a zöldségek, megtisztítom a karfiolt, és rózsáira szedem. A nagyon nagy rózsákat 2-3 részre vágom. Így teszem bele a lébe a karfiolt. Annyi vízzel engedem fel, hogy bőven ellepje a karfiolt, de ha kész lesz a leves, akkor se legyen túl híg, mivel ebbe a levesbe semmilyen tésztabetét nem kell. Így csak a zöldségek adják a sűrűségét.
Adok hozzá sót, vegetát, a 1/2 leveskockát is beledobom és fedő alatt elkezdem főzni. Amikor már majdnem megfőtt a karfiol, hozzáadom a pirospaprikát is. Annyit, hogy szép paprikás színe legyen a levesemnek, és így főzöm tovább. Kicsit később még megkóstolom, hogy kell-e bele még só, ilyenkor teszem bele a borsot és a(ha nem diétázok, akkor a liszttel kikevert) tejfölt.
Összefőzöm, és kész a fincsi leves.

 

 

Tárkonyos pulykaragu-leves recept


Hozzávalók:
40 dkg f.pulyka felsőcomb (de készíthetjük cs.combból,cs.mellből is),1 kis fej v.hagyma,20 dkg vegyes zöldség,2 dkg zeller,10 dkg zöldborsó,10 dkg gomba,(lehet konzerv z.borsó és gomba is), 5 dkg liszt,2 dl tejszín,1 db citrom,tárkony ízlés szerint.

 

http://3.bp.blogspot.com/_7DNhUI099IM/SiJXF68zzzI/AAAAAAAADl8/BXH3el9bXVE/s1600/DSCF1785.JPG


Elkészítés:
A húst lebőrözzük,kicsontozzuk,kockákra vágjuk.Ap apróra vágott v.hagymát olajon megpároljuk,majd a húst rárakjuk.Ezután a kockákra vágott zöldségek,majd a borsó és a gomba következik.Felengedjük húslével (kockából is készíthető),tejszín habarással besűrítjük.Apróra vágott z.petrezselymet,finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá,majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét,pici sót. Ha konzerv z.borsót és konzerv gombát használunk,akkor adjuk a leveshez ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

 

 

Harcsapörkölt túróscsuszával

 

Hozzávalók:

Harcsapörkölt:

  • 1 kg filézett harcsahús
  • 2 ek olaj
  • 1 közepes hagyma
  • 1 közepes húsos paprika
  • 2 paradicsom
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma
  • 1 ek pirospaprika
Csuszához:
  • 2 tojásból gyúrt tészta, annyi liszttel amennyit felvesz
  • pici só
  • 20 dkg szalonna
  • 35 dkg túró /saját készítésű
    http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/PIC_0437.JPG

    Elkészítés:

    Először meggyúrom a tésztát 2 tojásból, pici sóval, 3 jó marék liszttel és ha kell még, egy kis vizet is teszek bele kb 3-4 ek. Közepesen kemény legyen a tészta. Kinyújtom vékonyra és hagyom száradni.
    Ha már jól megszikkadt, szélesebb csíkokra vágom és kézzel elkezdem szaggatni kb 3x3 cm kocka formákra.

    A harcsafilét összevágom kb 4x4 cm-es kockákra, a hagymát apró kockára vágom és az olajon megdinsztelem. Beleteszem az összenyomott fokhagymát, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot, melynek leszedtem a héját. Tovább dinsztelem, majd a tűzről levéve belekeverem a pirospaprikát és felöntöm 3-4 evőkanálnyi hideg vízzel.
    Zsírjára sütöm /azaz addig, amíg a víz elpárolog/. Ekkor beleteszem a halhúst, kissé átforgatom, sózom és fedő nélkül, rázogatva közepes tűzön kb 20-25 percig főzöm.
    Közben a tésztát lobogó, sós vízbe teszem és 8-10 perc alatt kifőzöm.
    A szalonnát apró kockára vágva kisütöm, és egy kis tányérra kiszedem. A szalonna zsírjába szedem ki a megfőtt tésztát, tetejére teszem a túrót és összekeverem.
    Tálalásnál a tányérra teszem a túrós tésztát, a tetejére a kisült szalonna kockákat és felül a harcsapörköltet.

 

 

 

Fish and chips

 

Hozzávalók:

  • 4 halszelet,
  • 4 nagy burgony,
  • 6 dl olaj,
  • citromszeletek a díszítéshez.
  • A hal bundázásához:
  • 10 dkg liszt,
  • fél kávéskanál sütőpor,
  • 1 kávéskanál só,
  • kevés víz
Kép

 

 

 

 

 

Egy tálnyi adag

  Elkészítés:

Először elkészítjük a hal bundázásához való anyagot. Megfelelő edényben elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a sót. Lassan hozzáadjuk a vizet, s addig kevergetjük, míg a massza folyékonnyá válik. Harminc percig állni hagyjuk. A burgonyákat másfél centiméteres szeletekre vágjuk, konyharuhával megszárítjuk. Az olajat mély serpenyőbe öntjük, felmelegítjük 170 fokra. Az olajban kis adagokban megsütjük a burgonyahasábokat, s lehetőleg drótkosárba tesszük, sütőben, melegen tartjuk. A haldarabokat megforgatjuk a bundában, s forró olajban kb. négy percig sütjük, míg egyik oldaluk aranysárgára pirul, azután megfordítjuk, s a másik oldalán ugyanannyi ideig sütjük. Hasábburgonyával, citromszeletekkel körítve tálaljuk.

 

 

 

 

 
Sütemények, desszertek

 

 

 

Piskótatekercs

Hozzávalók 6 főre 

 

  • 6 egész tojás
  • 6 púpos ek porcukor
  • 6 ek liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 1 citrom héja

 

http://2.bp.blogspot.com/_6k4IsiA1haY/R-p-U2nmkOI/AAAAAAAABFQ/vusFWt3i2fk/s320/pisk%C3%B3tatekercs...jpg

Töltéshez

  • 3 dl sárgabarack lekvár

Tálaláshoz

  • kevés porcukor

 

 

Elkészítés:

  1. Az egész tojásokat a porcukorral kb. 20 percig géppel (habverő részével) keverjük.
  2. A sütőporral elvegyített lisztet kis adagokban hozzákeverjük a tojásos-cukros masszához. Végül a reszelt citromhéjat is hozzákeverjük a tésztához.
  3. A sütőt a legmagasabb hőmérsékletre előmelegítjük, 20 perccel a sütés előtt.
  4. A sütőpapírral bélelt tepsire öntött tésztát az előmelegített sütőbe tesszük és mérsékeljük a hőt 200 fokra. Öt perc elteltével még tovább csökkentjük a sütési hőt, 175 fokra. Így pedig 10 percig sütjük (tűpróba!).
  5. A kész piskótát tiszta konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt a tetejéről lehúzzuk, a konyharuhával együtt feltekerjük. A feltekerést  háromszor-négyszer megismételjük egymás után, hogy ne törjön a tészta. Feltekerve, rácsra téve hagyjuk a piskótát kihűlni.
  6. A kihűlt piskótát a konyharuhából kitekerjük, a belsejét megkenjük a lekvárral, föltekerjük, szitával meghintjük porcukorral és tálra tesszük.

 

 Meggyes piskóta

 

Hozzávalók 6 főre 

  • 4 db tojás
  • 150 g porcukor
  • 200 g liszt
  • 400 g magozott meggy
  • ½ tasak sütőpor
  • 10 ek forró víz

http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/meggyes-pisk%C3%B3ta.jpg

Elkészítés: 

  1. A sütőt előmelegítjük 160 ºC-ra (légkeverésen). A meggy levét lecsöpögtetjük.
  2. A tojássárgákat a porcukorral, gépi habverő segítségével, kb. 10-15 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
  3. Evőkanalanként hozzáadjuk a víz felét. Majd a sütőporral elkevert liszt következik, szintén részletekben, de közben már mehet bele a maradék víz is.
  4. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és nagyon óvatosan beleforgatjuk a tojásos-lisztes masszába, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A tésztát vajjal kikent, lisztezett tepsire öntjük és a tetejére rászórjuk az előzetesen lisztbe hempergetett meggyszemeket.
  5. 160 ºC-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsül (tűpróba!).

 

Herőce

 

Hozzávalók 4 főre 

  • 25 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek kristálycukor
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl tejföl
  • 1 kanál rum
  • csipet só
    http://www.nosalty.hu/files/recept_kepek/her%C5%91ce.jpg

Sütéshez

  • kb. 3/4 l olaj

Tálaláshoz

  • porcukor
  • sárgabarack lekvár

    Elkészítés: 

    1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
    2. A lisztet a csipet sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a vajjal. A liszthez adjuk az élesztős tejet és a többi hozzávalót (tojássárgája, rum, tejföl). Jól kidolgozzuk gépi dagasztó segítségével (kb. 10 perc alatt).
    3. Letakarva, langyos helyen fél órán át kelesztjük.
    4. Lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát. 6 x 10 cm-es rombuszokra vagdossuk. A rombuszok belsejében hosszanti irányban két vágást ejtünk (vigyázva, hogy a széleket ne vágjuk át). A végeket a vágásokon keresztülhúzzuk.
    5. Bő, forró olajban, több adagban, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felitassa.
    6. Porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.

 

 

 
Tészták, tésztafélék

 

 

 

A legjobb palacsintatészta

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 3/4 dl olaj

Elkészítés:

Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!

Megjegyzés:

Ez a mennyiség durván 17 palacsintához elegendő.

A legtökéletesebb palacsintarecept... Sok kísérletezgetés eredménye!

 

 

Friss, húsos ravioli tejszínes mártásban

 

 http://4.bp.blogspot.com/_1-fyljqrBt0/ScyZAJEd64I/AAAAAAAADuE/dBrTMEa_wgI/s640/hazi+ravioli.jpg

 

A család gyengéje az olasz tészta. Egy ravioli talán macerásnak tűnik első hallásra, de egy házi főtt tészta felülmúlhatalan ízélmény. Elkészítési idő: kb 90 perc

Hozzávalók (4 főre)

A tésztához:
300 g liszt
2 db tojás sárgája
1 kávéskanál só
kevés hideg víz

A ravioli töltelékhez:
500 g vaj
500 g liszt
200 ml tej
1 db tojás
250 g bacon
kevés reszelt parmezán
őrölt szerecsen dió
őrölt bors
pici só (tényleg pici, mert a bacon és a parmezán is sós)

A mártáshoz:
500 ml tej
2 db tojás sárgája
zöldfűszerek

Elkészítés

1. A vizet folyamatosan, és óvatosan adagolva adjuk a lisztes keverékhez, gyúrjuk simára. Egy kemény, foszlós tésztát fogunk kapni. Az elkészült tésztát 15-20 percre konyharuhával lefedve pihentessük hűvös helyen. 

2. A bacont kis kockákra vágjuk, majd megpirítjuk.

3. Most a töltelék elkészítése következik. Felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, habzásig hevítjük, majd fűszerezzük.

4. Eddig besamel hivatalosan, de mi tegyünk bele egy tojást is, így kicsit selymesebb lesz az íze. A tojással már ne forraljuk, csak keverjük simára.

5. A mártáshoz a hozzávalókat összeforraljuk, ízlés szerint fűszerezzük.

6. A tölteléket és a mártást addig elkészítettem, amíg a tészta pihent.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, szerintem még egy miliméternél is vékonyabbra, majd a lisztes alsó felével ráfektetem a sablonra. Nem feszítettem rá a tésztát, hogy tudjon nyúlni a közepe, amikor a kis mélyedéseket megtöltöm a bacon-ös töltelékkel.

7. Egy kiskanállal megtöltjük,és belesimítjuk a sablon hasába a tölteléket, majd a tészta kevésbé lisztes felével lefelé fordítva befedjük a megtöltött ravioli sablont és a kis nyújtófával összetapasztjuk,és egyben feldaraboljuk a kis töltött tésztákat. Márcsak ki kell fordítani, vagy egyesével kiszedegetni a félkész raviolikat.

8. Bő , forrásban lévő vízben kell kifőzni, ez 2-5 perc attól függően, hogy ki mennyire szereti "al dente" vagy sem a tésztát.

9. Megfürdetem a forró mártásban, és még forrón pecorino sajttal megszórom.

Brassói, ahogy mi szeretjük

Hozzávalók:

 

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 hegyes paprika

 

 


Elkészítés:

1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát,vékony szeletekre vágjuk.

2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.

3. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.

4. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával,vegyes. salátával kínálhatjuk.

Lasagne

 

Hozzávalók:

    • 1-1,50 kg darált hús,
    • 4 gerezd fokhagyma,
    • 1 közepes fej vöröshagyma,
    • bazsalikom,
    • paradicsomszósz (kb. 1,5 liter),
    • kb. 1/2 liter tej,
    • 3-4 evőkanál liszt,
    • kb. 8 dkg vaj,
    • só,
    • olaj,
    • 1 csomag (50 dkg) lasagne tészta

      http://image.hotdog.hu/_data/members3/239/452239/images/%FAjak/Lasagne.jpg

Elkészítés:

Az olajban az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinsztelem, majd ráteszem a darált húst, és nagyobb lángon egészen addig párolom, míg kifehéredik a hús. Sóval, borssal ízesítem. Ezután pici vizet teszek alá, és fedő alatt megpárolom. Amikor már majdnem készen van, felengedem a másfél liternyi paradicsomszósszal, bazsalikommal ízesítem és jól összefőzöm. Közben a vajat felmelegítem, beleteszem a lisztet, és addig hevítem, míg kezd kifehéredni. Felengedem tejjel, sózom és felfőzöm, nem túl sűrű szósszá (besamel). Ha sűrűsödne, tejjel lehet hígítani. Amikor mindkét massza készen van, összekeverem. Egy közepes méretű tepsit vékonyan kiolajazok, erre teszek ragut, majd jön a tészta, ragu és tészta, a lényeg, hogy a tetejére kerüljön az utolsó adag ragu. Teszek rá jócskán sajtot, alufóliával letakarva középmeleg sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm (amíg a tészta megpuhul).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Válasz

(Szabolcs, 2010.07.04 18:00)

Szia!

A Kátay áruházban úgy tudom lehet kapni. Ez a link tartalmazza az áruházzal kapcsolatos információkat.

http://www.diningguide.hu/bolt/etterem-informacio-3349?prk=

hali!

(oswaldo, 2010.04.23 10:21)

bocsi hogy kéretlenül itten írok, de egy kérdés foglalkoztat már jó ideje. Az a kérdésem hogy hol lehet ravioli sablont kapni, és mindegy hogy műanyag vagy fém csak valaki válaszoljon mert nagyon fontos lenne. Előre is köszi :)


Hali